Fajferica se vraća kući naziv je okruglog stola i izložbe fotografija otvorene u Osijeku, 18. siječnja 2024. godine povodom 150 obljetnice rođendana hrvatske autohtone pasmine crne slavonske. U Tvrđi, Trg V. Lisinskog 1, u ugodnom novouređenom prostoru, izložene fotografije nostalgično su odvele posjetitelje u te davne godine grofa baruna Carla Leopolda Pfeiffera po kome je pasmina i dobila ime. Upravo prije 150 godina na svome imanju u Orlovnjaku grof barun Pfeiffer stvorio je rano-zreliju, plodniju pasminu s većim prinosom mesa sa svojstvima otpornosti i prilagođenosti držanja na ispaši – fajfericu.

Izložbu fotografija ustupljenih iz obiteljskih albuma postavila je Udruga Korijeni pustare u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu i Udrugom uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica. Uz organizatore, značajan doprinos otvorenju dali su profesori sa Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku na okruglom stolu iznoseći posjetiteljima niz zanimljivosti iz vremena nastanka ove pasmine kao i o aktualnom stanju danas.

Prof. dr. sc. Marija Hefer, redovita profesorica na Medicinskom fakultetu u Osijeku otvorila je okrugli stol izlaganjem o izuzetnoj nutritivnoj vrijednosti masti i mesa hrvatske autohtone pasmine crne slavonske svinje.  

Izvrsna svojstava kvalitete mesa fajferice i visoki udio intramuskularne masnoće veliki su potencijal za izradu tradicijskih suhomesnatih proizvoda, istaknuo je prof. dr. sc. Goran Kušec, redoviti profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Specifična svojstva posebno se ističu u slanini koja se smatra vrhunskom delicijom. https://branitelj-eko.hr/slanina/

Primjer drugih zemalja u proizvodnji vrhunskih suhomesnatih proizvoda ukazuje kako su najcjenjeniji proizvodi od mesa izvornih pasmina koje su tijekom tova držane na otvorenom i hranjene su, bar u nekim fazama proizvodnje prirodnim izvorima hrane.

PZ Branitelj eko, uzgoj izvorne hrvatske pasmine crne slavonske

S istoga fakulteta, izv. dr. sc. Boris Lukić podsjetio je na izuzetno visoku genetsku vrijednost pasmine koja ne zaostaje za poznatim svjetski cijenjenim izvornim pasminama. Izv. prof. dr. sc. Vladimir Margeta proveo je posjetitelje kroz povijesni kontekst nastanka hrvatske izvorne pasmine crne slavonske svinje do danas. „Crna slavonska pasmina nije tek svinja, ona je statusni simbol, dio je tradicijskog, povijesnog i kulturološkog identiteta. Nosi slavonsko ime u sebi što samo za sebe govori o važnosti pasmine za Slavoniju.“

Načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu dr. sc. Dragan Solić naglasio je značaj uzgojnog programa za budućnost i razvoj hrvatske izvorne pasmine crne slavonske te ukazao na prednosti i dodanu vrijednost domaćem proizvodu putem nacionalnog sustava označavanja koje provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

https://www.agroklub.com/stocarstvo/populacija-crne-slavonske-svinje-u-padu-20-posto/93238/

Zaključne misli okruglog stola Fajferica se vraća kući predviđaju svijetlu budućnost našoj hrvatskoj autohtonoj pasmini, crnoj slavonskoj. Obzirom na okruženje i tendencije danas, uz uzgoj prema najvišim standardima i kvalitetnu promociju, finalni proizvod  će zasigurno nositi oznaku: vrhunski proizvod.