#StopASF

Zaustavite afričku svinjsku kugu (Stop African Swine Fever) kampanja je Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu s ciljem iskorijenjivanja ove bolesti kojim nastoji podići svijest o neophodnim mjerama u sektoru uzgoja svinja. #StopASF

Uzgoj svinja

Europska unija najveći je izvoznik svinjetine i proizvoda od svinjetine u svijetu. Svjetska potražnja za svinjetinom sve je veća. Međutim, postoji ozbiljna prijetnja sektoru uzgoja svinja u vidu  afričke svinjske kuge. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pokrenula je prije četiri godine kampanju s ciljem iskorjenjivanja afričke svinjske kuge u Europi.

Afrička svinjska kuga

Afrička svinjska kuga zarazna je bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Iako je potpuno bezopasna za ljude može izazvati društveno-gospodarske probleme. Izbijanje bolesti može rezultirati klanjem velikog broja svinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima, a kako bi se bolest iskorijenila potrebno je i nekoliko godina.

Bolest je još uvijek prisutna u brojnim zemljama Europske unije: Bugarska, Grčka, Češka, Estonija, Njemačka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka, kao i u četiri zemlje koje graniče s Unijom: Moldavija, Ukrajina, Srbija i Sjeverna Makedonija. Bolest pogađa domaće i divlje svinje iako postoje bitne razlike na različitim područjima.  

Prepoznajte, spriječite, prijavite 

Kampanja pod nazivom Zaustavite afričku svinjsku kugu (Stop African Swine Fever) nastoji podići svijest o bolesti i ubrzati dojave o afričkoj svinjskoj kugi kako bi se iskorijenila ova bolest. 

Godine 2022. u Europskoj uniji od afričke svinjske kuge uginulo je više od 150 tisuća svinja. Uzgajivači svinja mogu zaustaviti širenje ASK-a i zaštititi svoju stoku tako da čiste svoju obuću, dezinficiraju opremu, a divlje svinje drže podalje od svojih svinja te da pripaze kako svinje i njihov napoj dolaze iz pouzdanih izvora. branitelj-eko

O simptomima bolesti više je dostupno na: https://multimedia.efsa.europa.eu /asf/#/

Više o afričkoj svinjskoj kugi dostupno na: https://multimedia.efsa.europa.eu /asf/#/

Više informacija dostupno je na sljedećoj stranici: https://www.efsa.europa.eu/