Branitelj Eko poljoprivredna zadruga u posljednjem izboru za najboljeg eko proizvođača godine uvrštena je među finaliste Zelene medalje i promocije važnosti održive proizvodnje.

Branitelj Eko Slavonski Eko lješnjak plod je dugoročnog projekta ekološkog uzgoja. Zadruga Branitelj Eko primarno je usmjerena na ekologiju te se svesrdno uključuje u ekološke aktivnosti na svome području.

https://branitelj-eko.hr/eko-ljesnjak/

Slavonija poznata po specifičnoj zemlji i podneblju idealna je za uzgoj i najzahtjevnijih kultura. Proizvodnja slavonskog eko lješnjaka dugoročan je projekt. Potrebno je sedam dugih godina od sadnje kako bi lijeske počele donositi plod: Slavonski Eko lješnjak.

Jedna od važnih karakteristika uzgoja Slavonskog Eko lješnjaka je i zero waste = nula otpada. U zero waste, svjetski pokret koji promovira život bez stvaranja ikakvog otpada, upisuje se i Branitelj Eko te u svojoj proizvodnji preuzima inicijativu i izravno smanjuje količine otpada.

Naime, ljuska Slavonskog Eko lješnjaka koristi se u izradi peleta za ogrjev. Otpad u uzgoju Slavonskog Eko lješnjaka praktički ne postoji. Upravo je to krajnji cilj kojem se teži, idealna situacija u kojoj je otpad koji stvaramo sveden na potpuni minimum, odnosno uopće ne postoji.

U srcu Slavonije nedaleko od Đakova, točnije u malom naselju Majar, Branitelj Eko zadruga branitelja iz Domovinskog rata posvetila se prirodi i ekološkom uzgoju. Osim uzgoja Slavonskog Eko lješnjaka, ponosni su i na ekološki uzgoj i izradu suhomesnatih proizvoda autohtone pasmine crne slavonske svinje.

https://branitelj-eko.hr/suhomesnati-proizvodi/

Imanje Branitelj Eko prepuno prirodnih ljepota. Idealno je za razvoj ekoturizama i osvješćivanje važnosti očuvanja prirodnih resursa na okolišno i društveno učinkovit način.

Malim, ali potpuno izvedivim koracima Branitelj Eko krči put generacijama koje dolaze i postavlja temelje ekološki održivog gospodarstava u srcu koje kuca za Slavoniju.

https://www.24sata.hr/news/spas-poljoprivrede-u-slavoniji-ovi-su-hrvatski-branitelji-uzeli-stvar-u-svoje-ruke-840368