Po deveti puta u Starim Mikanovcima održana je „Nacionalna šunkijada“, manifestacija na kojoj se ocjenjuju šunke u dvije kategorije: slavonska šunka od plemenitih pasmina svinja i njihovih križanaca te slavonska šunka od crnih svinja.

Na ocjenjivanje šunki prijavljeno je 19 uzoraka iz tri slavonske županije, a među njima se našla i naša šunka od crne slavonske svinje, koja je s izvrsnih 42,60 bodova osvojila srebrnu medalju.

Povjerenstvo za ocjenjivanje činili su predsjednik povjerenstva prof.dr.sc. Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek te članovi doc.dr.sc. Danijela Samac, doc.dr.sc., Mario Škrivanko, dr.vet.med. Marko Novoselac i dr.vet.med. Hrvoje Krajina. Povjerenstvo je ocjenjivalo vanjski izgled šunke, izgled presjeka, miris, konzistenciju i okus.

Ciljevi manifestacije su promoviranje slavonske domaće šunke kao slavonskog suhomesnatog specijaliteta s tendencijom povećanja prodaje i proizvodnje na tradicionalan domaći način, utvrđivanje standardnih vrijednosti šunke karakterističnih za slavonsku šunku, priprema postupka za zaštitu oznaka izvornosti i geografskog porijekla te edukacija proizvođača.

Ovim rezultatom potvrdili smo kvalitetu naših proizvoda te dobili još dodatnog poticaja kako bi povećali našu izvrsnost.
Našu nagrađenu šunku, kao i naše ostale proizvode možete kupiti ovdje.

Nacionalna_šunkijada_Stari_Mikanovci_foto_Branitelj_eko_hrana

Foto: vusz.hr